Ostatky a babiččiny koblihy

Babička jen povzdechne, že by se za jejího mládí pochovala basa a jde zadělat na koblihy… 

Koblihy babičky Papicové 

Ostatky a babiččiny koblihy

Těsto zaděláme z:

  • 250 ml vody
  • 1 menší lžíce cukru
  • 3 dkg droždí
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rumu
  • špetky soli

Použijte přibližně 400–500 gramů hladké mouky – množství upravte podle konzistence těsta. Mělo by být měkké, ale ne lepkavé, zároveň nesmí být tuhé. Jak říká babička: „musí být tak akorát“ – jako chytrá horákyně, co nebyla ani tak, ani onak.

Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti. Pro těsto na koblihy je lepší chladnější prostředí – pomalejší kynutí (cca 3 hodiny) zajistí lepší strukturu. Jakmile těsto vykyne, jemně ho promíchejte. Tento postup opakujte 3 až 4krát.

Až je těsto připravené, můžete se pustit do tvarování koblih. Dávejte ale pozor – je velmi jemné. Válejte vál bohatě moukou, těsto na něj vyklopte a v žádném případě ho nevyvalujte válečkem. Jen ho jemně roztáhněte rukama na plát asi 1 cm silný. Vykrojte kolečka a přeneste je na pomoučený plech nebo prkénko. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut odpočinout.

Mezitím si rozehřejte olej. Koblihy do něj opatrně vkládejte a smažte dozlatova – ponořené by měly být jen z poloviny. Otočte je pomocí dvou vidliček a osmažte i druhou stranu. U smažení zůstaňte – je to otázka chviličky.

A zbytky těsta? Ty klidně taky osmažte, jak jsou. Znovu je nezpracovávejte!

Napsat komentář