Získali jsme ocenění...

21.10.2021

Dlouho jsme se neozvali, co je v pekárně nového. Přes léto to nešlo, svatební sezóna v plném proudu a do toho dovolené, což se spolu moc neslučuje. Ale přece jenom se podařila jedna extra novinka! Minulý týden na podzimní Flóře v Olomouci náš čokoládový cheesecake získal ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.

Jedná se o prestižní značku, kterou uděluje přímo Ministerstvo zemedělství nejkvalitnějším výrobkům v daném regionu. Posuzuje se především lokálnost produktu, i co se týče použitých surovin. Takže našemu cheesecaku v této souvislosti ani neříkáme cheesecake, ale na propagačních materiálech ho naleznete pod názvem Tvarohový dezert čokoládový s pohankou. - To jen pro ujasnění pojmů.

Příběh cheesecaku začal cca před 8 lety. Chodila jsem na brigádu na naši farmářskou prodejnu a chtěla jsem vymyslet letní dezert přímo pro ni. Asi se ta práce zde na mě hodně podepsala, protože od té doby kladu větší důraz na lokálnost potravin i na jejich složení. Rovněž jsem chtěla poukázat na provázanost pekárny a této prodejny nesoucí název "To pravé z HANÉ i odjinud"... a tedy při tvorbě receptu jsem se snažila použít co nejvíce surovin právě odtud. 

Na prodejnu často chodili zákazníci, které trápilo nějaké výživové omezení, často jsme spolu hledali východiska, co mohou a nemohou sníst a díky tomu se zrodil nápad bezlepkové varianty s využitím pohanky ze Šmajstrlova mlýna. Pohanka sice není surovina z našeho kraje, avšak díky ní je dezert jedinečný a taky přirozeně bezlepkový.

Tehdy pekárnu kočírovaly jiné otěže, ty však neměly pro můj nápad moc pochopení. Recept byl dlouho uložený v šuplíku, občas jsem pro něho sáhla pro domácí účely a jinak čekal na svoji příležitost. Vše se změnilo až cca před rokem, kdy jsem dva tyto tvarohové cheesecaky upekla na naši domácí veselku a měly úspěch. Vedl hlavně citrónový, v létě byl velmi osvěžující... 

Od té doby se zase vrátily cheesecaky do pekárny! Příchutě však byly různé, podle toho jak dozrávalo lokální ovoce a jak rostla oblíbenost slaného karamelu. Jednoho dne za mnou přišla Svatka s tím, že se s  cheesecakem chce ucházet o ocenění Regionální potravina a že se rozhodla přihlásit čokoládovou variantu s přelivem ze slaného karamelu. Ukázalo se, že to byla dobrá volba. 

Myslím, že budu mluvit za nás všechny, když přiznám, že za ocenění jsme velice vděčni a máme z něj radost, a tak jsme se o ni chtěli v těchto řádcích podělit. Nyní už se pomalu blíží pečení na Vánoce, takže dáme cheesecakům na chvíli pohov a vrátíme se k nim zase v létě, jelikož nejlépe chutnají pořádně vychlazené.

                             Pro pekárnu foto i text: Kateřina Bukvová